نحوه ثبت شرکت خارجی در ایران

افرادی که قصد دارند ثبت شرکت خارجی در ایران را انجام دهند، لازم است مدارک زیر را به اداره كل ثبت شركتها ارائه نمایند.

  •  اظهارنامه ثبت شرکت خارجی
  •  نسخه تایید شده  از اساسنامه شركت
  •  یك نسخه مصدق از اختیارنامه نماینده یا نمایندگان شركت خارجی در ایران
  • داشتن جواز فعالیت از یکی از وزارتخانه ها یا سازمان های  دولتی  جمهوری اسلامی برای ثبت شرکت خارجی به همراه امتیازنامه شرکت به عنوان نماینده شرکت خارجی، که لازم است این امتیازنامه مصدق وزارت امور خارجه باشد. در صورتی که هر یک از این اسناد به زبان لاتین باشد، ترجمه این اسناد در دارالترجمه رسمی باید انجام شده و به همراه اسناد ارائه گردد.

به منظوز اطلاع از موضوع فعالیت شرکت ها می توانید به مقاله تدوین شده اختصاصی آن مراجعه کنید: موضوع فعالیت شرکت

پس از تعیین نام شرکت خارجی برای عدم تشابه، مغایرت یا داشتن سابقه ثبت عین از طریق پایگاه اینترنتی اداره ثبت شرکتها لازم است مدارک فوق جمع آوری و تکمیل گردد و به  مرجع ثبت شرکتها و موسسات غیر تجاری تسلیم  گردد.

كارشناس ثبت شركت ابتدا اظهارنامه ثبت شركت خارجی را از لحاظ ابعاد ذیل مورد رسیدگی قرار می دهد.

  •  نام تایید شده شركت
  •  نوع  قالب ثبتی شركت اعم از سهامی، تضامنی، مسئولیت محدود و غیره
  •  آدرس دفتر مرکزی شرکت
  •  تابعیت شركت  ( نماینده کدام شرکت ثبت شده خارجی در کدام کشور می باشد)
  •  محدوده زمانی فعالیت شرکت
  •  آخرین ترازنامه مالی شرکت در صورتی که در قوانین تجاری کشوری که شرکت تابع آن می باشد و نیز در اساسنامه خود شرکت  پیش بینی شده باشد، نیز مورد بررسی قرار می گیرد.
  •   این نکته نیز مورد رسیدگی قرار می گیرد که شرکت نخستین بار در کجا و چه مورخی و توسط کدام مرجع ذی صلاح در کشور اصلی به ثبت رسیده است.
  •  موضوع  فعالیت شركت
  • امکان داشتن شعبه در هر یک از شهرهای ایران
  • نماینده اصلی  شركت در ایران و در صورت بودن سایر نمایندگی ها بررسی نام آنها
  •  اسم و نشانی افراد مقیم در ایران
  • لازم است صورت وضعیت و بیلان مالی سالانه شرکت هرساله به اداره ثبت شرکتها ارائه شود. لازم است مدارکی نیز به این صورت وضعیت پیوست شود که عبارتند از: اساسنامه مشعر به امضا کلیه اعضا، صورتجلسه مجمع عمومی موسس، صورتجلسه هیات مدیره، نسخه تایید شده  اختیارنامه نمایندگی اصلی یا عمده شرکت. علاوه بر این موارد در صورتی که شرکت  خارجی سهامی باشد، جهت ثبت لازم است 35% از سرمایه نیز واریز گردد که مدارک بانکی آن واریز می گردد.

در صورت تایید همه موارد فوق  در مرحله بعدی هزینه حق الثبت پرداخت می گردد. پس از پرداخت هزینه دفتر نویسی و تهیه پیش نویس آگهی انجام شده و هزینه حق الدرج آگهی پرداخت می شود و پس از تایید و امضا پیش نویس آگهی توسط مقام ذی صلاح، مراتب پیگیری جهت ثبت آگهی روزنامه رسمی قوه قضائیه انجام می گردد.

اگر شركت دارای شعبه نیز باشد یک نسخه اضافی از اسناد ذکر شده  به شهرستان شعبه مربوطه ارسال می گردد. شركت می تواند در شهرستان مربوط مدیر یا مدیرانی را نیز با تعیین سمت،  داشته باشد.

ثبت شرکت خارجی

ثبت شرکت توسط اتباع خارجی در ایران

بر اساس اصل 81 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ثبت شرکت خارجی توسط افراد غیر بومی و غیر مقیم ایران بدینگونه پیش بینی شده است : « دادن امتیاز تشکیل شرکت ها و موسسات در امور تجاری ، صنعتی و کشاورزی و معادن به خارجیان مطلقا ممنوع است!»

با وجود نیاز به جلب سرمایه های خارجی در اقتصاد کشور و وجود این اصل از قانون اساسی  این سوال مطرح می شود که چگونه می توان این نیاز کشور را برطرف نمود ؟

در سال 1360 شورای نگهبان قانون اساسی به منظور حل این مسئله قانونی را به تصویب رساند مبنی بر اینکه: شرکت های خارجی که با سازمانها و ادارات  دولتی ایران عقد قرارداد نموده اند می توانند جهت انجام امور قانونی و فعالیت های خود در حدود قراردادهای منعقد شده در چارچوب قانون ثبت شرکت ها ( ماده 3)  برای ثبت شعب خود در ایران اقدام کنند و این امر با اصل قانون اساسی ضدیتی و ناسازگاری ندارد.

البته ثبت شرکت خارجی و فعالیت آن بر اساس بند فوق در صورتی بلامانع است که حداکثر 49 % از سهم شرکت متعلق به افراد خارجی باشد و این شرکت در کشور تابع خود نیز قانوناً به ثبت رسیده باشد.

اسناد لازم جهت  ثبت شرکت خارجی با شخص یا شرکت ایرانی:

  • ترجمه و تصویری  از تمامی صفحات پاسپورت فرد خارجی به شکلی که دارای مهر روادید  ایران باشد.
  • امضا اوراق ثبتی شرکت های ایران توسط فرد خارجی.
  • حداقل سرمایه مد نظر برای ثبت شرکت خارجی باید ده هزار دلار(10/000 $ ) باشد .

همانطور که گفته شد ، حداکثر 49 % سرمایه متعلق به فرد خارجی می باشد و 51 % متعلق به ایرانیان می باشد.

مراحل ثبت شرکت خارجی

در وهله نخست لازم است اقدام به تکمیل و جمع آوری مدارک ثبت شرکت خارجی نمود :

  1. اظهارنامه ثبت شرکت  به زبان فارسی و حاوی نام کامل شرکت، نوع شرکت
  2. اساسنامه شرکت (یک نسخه تایید شده  از اساسنامه شرکت)
  3. یک نسخه مصدق از اختیارنامه نماینده اصلی شرکت در ایران. در صورتی که شرکت چند نماینده مستقل در ایران داشته باشد، یک نسخه مصدق از اختیارنامه هر یک از آنها.
  4.  داشتن مجوز فعالیت  (قرارداد قانونی با یکی از وزارتخانه ها یا ادارات دولتی.)
  5.   پس از تهیه مدارک فوق چنانچه  شرکت سهامی خاص باشد ارائه گواهی افتتاح حساب مبنی بر پرداخت حداقل 35 % از سرمایه سهامی خاص نیز لزوم دارد.
  6. ثبت و بارگذاری مدارک تدوین شده در سامانه ثبت شرکتها  و پیگیری از کارشناس اداره ثبت.
  7.  در مرحله چاپ مدارک، مدارک ثبتی شرکت از سامانه دانلود و چاپ  شده و به امضاء اعضای شرکت می رسد.
  8. پس از این مرحله ارسال  مدارک به اداره ثبت انجام شده که کارشناسی مدارک 10-15 روز زمان می برد.
  9.  در مرحله نهایی در صورت عدم نقص در مدارک ارسالی نقص نخورد،در سیستم شماره مرسوله پستی ( پست مدارک ثبت شرکت خارجی )را زده منتظر درج آگهی  تاسیس می شویم.
  10.  ابتدا پیش آگهی در سیستم صادر شده که پرینت گرفته می شود و به همراه رسید اینترنتی صدور متقاضی یا وکیل او به ثبت مراجعه نموده و پس از آن پرونده طی 5 الی 7 روز کاری در ثبت دفتر نویسی می شود.
  11.  در نهایت پس از پرداخت هزینه روزنامه رسمی از طریق سایت  ظرف 10 روزکاری روزنامه رسمی چاپ شده و به موکل یا متقاضی تحویل می گردد.

ثبت شرکت خارجی

شرایط لازم جهت ایجاد شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی

  • شرکت مادر جهت داشتن نمایندگی یا شعبه در جمهوری اسلامی ایران لازم است خود در کشور مبدا به صورت قانونی به ثبت رسیده باشد.
  • نمایندگی در ایران باید کاملاً توسط افرادی که تابعیت ایرانی دارند اداره گردد و این افراد سهم بیشتری در شرکت داشته باشند.

برای کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص اخذ نمایندگی از شرکتهای خارجی پیشنهاد می کنیم به مقاله مرتبت با آن با لینک مراجعه کنید و اطلاعات تکمیلی کسب کنید.

فعالیت شرکتهای خارجی در ایران

  • ارائه خدمات پس از فروش به مشتریان ایرانی: در صورتی که کالاهای یک شرکت خارجی به ایران صادر شده و در بازارهای ایران به فروش می رسد.
  • عقد قرارداد با یک نهاد دولتی (شخص حقوقی ایرانی) جهت اجرای پروژه های مورد نیاز در داخل کشور : در این صورت باید شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی حتماً با یک وزارتخانه یا سازمان دولتی واقع در خاک ایران عقد قرارداد نماید.
  • عقد قرارداد به صورت مشترک با پیمانکاران ایرانی به منظور همکاری در اجرای پروژه در کشور ثالث.
  • شرکتی که به عنوان نماینده یک شرکت خارجی در ایران به ثبت می رسد تا به گسترش صادرات محصولات ایرانی در کشور اصلی (کشوری که شرکت مادر در آن قرار دارد) کمک کند.

ما فعالیت صادرات ایران ترویج می کند. اگر چه شما قصد انجام می تواند به عنوان آوردن فن آوری، تجهیزات ویژه، دانش طبقه بندی شده، دانش و غیره که در ارتقاء قابلیت های اشخاص ایرانی به تولید محصولات بیشتر صالح و به تبع آن ارتقاء صادرات ایران به پایان می رسد، شما می توانید به خوبی اعمال می شود.

  • شرکتی که به ارائه فن آوری و انتقال مهندسی دانش طبقه بندی شده و تجهیزات ویژه در ایران اقدام می کند.
  • در صورتی که شرکت اصلی با دولت ایران قرارداد خاصی در رابطه با خدمات بانکی، حمل و نقل و غیره منعقد نموده باشد می تواند جهت تشکیل شعبه در ایران اقدام کند.

در صورتی که شما قصد ثبت شعبه شرکت خارجی در کشور را در سردارید باید این مژده را بدهیم که تنها در یک جلسه حضوری یا تلفنی با ارسال مدارک می توانید شرکت خارجی را در کشور ثبت کنید و از مزایای ویژه بهره مند شوید. برای این امر می توانید با کارشناسان حقوقی بین الملل تماس بگیرید.