حق امضا در شرکت
با دانستن این موضوع که در هنگام ثبت شرکت و یا در هنگام اتخاذ تصمیم برای ثبت تغییرات در شرکت این سوال بزرگ برای اشخاص مطرح شود که امکان حق امضا در شرکت را چه کسی برعهده دارد؟ در شرکت کدام سمت حق امضا دارند؟ آیا مسئولیت های دارندگان حق امضا در شرکت به شکل حقوقی و قانونی انجام می شود؟ آیا شخصی خاصی در شرکت وظیفه امضا را بر عهده می گیرد، آن شخص می تواند مدیر باشد؟
حق امضا بر عهده چه کسانی است؟
در صورت کلی فارغ از بحث نوع شرکت تجاری که می تواند شرکت با مسئولیت محدود، سهامی و دیگر انواع شرکت باشد بهتر است بدانید حق امضا در شرکت تجاری برعهده مدیر عامل شرکت و یا در برخی مواقع با همه اعضا هیات مدیره است.
برای اطلاع از وظایف مدیرعامل شرکت پیشنهاد می شود به مقاله مرتبط با آن مراجعه کنید.
می توان حق امضا را به مدیر ندهیم؟
جواب این سوال از منظر قانون منفی است.
باید این را بدانید که مدیرعامل هر شرکت تجاری در قالب نماینده شرکت محسوب خواهد شد و حق انجام وظیفه دارد همچنین وی دارای اختیارات مشخص است که برای اجرای وظایف و اختیارات باید حتما حق امضا رو در نظر بگیریم و آن را به مدبر اعطا کنیم در این حالت مدیرعامل باید از اعضا هیات مدیره یا شخصی از شرکا باشد.
آیا می توان حق امضا به اعضاء هیات مدیره ندهیم؟
برعکس سمت مدیر عامل که باید حتما حق امضا داشته باشند، برای اعضای هیات مدیره داشتن حق امضا امری اجباری نیست و با توافق اعضا تصمیم گرفته میشود که آیا برای برخی یا همه هیات مدیره حق امضا رو در نظر بگیرند یا نه.
وضعیت حق امضا در شرکت
در هر شرکت تجاری این امکان وجود خواهد داشت که براساس نوع شرکت حق امضا رو مشخص کرد این موارد شامل بندهای زیر می باشد که به آن ها می پردازیم.
- مدیر عامل شرکت به تنهایی همراه با مهر شرکت
- مدیر عامل شرکت و یکی یا برخی یا همه اعضا هیات مدیره به همراه مهر شرکت که امضا قرارداد یا سند معتبر باشد که باید به امضای مدیر عامل رسد و هم شخص یا اشخاص عضو هیات مدیره دارنده حق امضا (که ما این روش رو به غیر از موارد خاص توصیه نمی کنیم، چرا که برای عقد قرارداد یا صدور سند تجاری یا امضا سند و غیره اگر بنا به هر دلیلی یکی از دارندگان حق امضا شرکت حضور نداشته باشه شرکت با مشکلات گوناگون مواجه میشه و حتی ممکنه در برخی موارد یک فرصت ایده آل تجاری و اقتصادی بطور کل از دست برود)
- مدیر عامل شرکت یا همه اعضا هیات مدیره با مهر شرکت برای اینکه امضا قرارداد یا سند معتبرشود، امضا هر کدام از اشخاص دارای حق امضا مهم است و منفرداً و بدون نیاز به حضور حق امضاداران انجام می شود
هر مسئول حق امضادار این امکان را دارد که اقدام به امضای سندیا قرارداد از جانب شرکت کرده و با درج مهر شرکت ، قرارداد یا سند را اعتبار بخشد.
اوراق و اسناد و قراردادها در شرکت
الف) اسناد رسمی و همچنین اوراق و قراردادها و اسناد تعهد آور بانکی از قبیل چک، سفته، برات و دیگر اوراق بانکی که این اسناد و اوراق و قراردادها جنبه تعهد آوری خیلی بیشتری دارند و طبیعتا حساسیت در مورد اونها بسیار زیاده
ب) اوراق و اسناد عادی و اداری، که درسته اونها هم تا حدودی تعهدآور باشند ولی از درجه اهمیت کمتری برخوردارند
در موقع تصمیم گیری در مورد وضعیت حق امضا در شرکت، این امکان وجود داره که برای بعضی از دارندگان حق امضا فقط حق امضا اوراق و اسناد عادی و اداری رو در نظر بگیریم و برای اونها حق امضا اسناد رسمی و تعهد آور و چک و سفته و برات و اوراق بانکی رو در نظر نگیریم، البته به استثناء مدیر عامل که باید حق امضاء کلیه اوراق رو داشته باشه
در هر موردی و هر اوراق و سندی از شرکت اعم از عادی، رسمی، تعهد آور و غیره که هر شخصی حتی مدیرعامل امضاء میکنند، سند فوق وقتی اعتبار داره که علاوه بر امضا، ممهور به مهر شرکت هم باشه
شرایط لازم برای حق امضای مدیرعامل
«مدیرعامل شرکت در حدود اختیاراتی که توسط هیأت مدیره به او تفویض شده است، نماینده شرکت محسوب است و حق امضاء دارد.» معمولاً اوراق عادی و نامه های شرکت به امضای مدیرعامل می رسد، ولی کلیه چکها و قراردادها و اسناد و اوراقی که برای شرکت ایجاد تعهد می کند، به وسیله مدیرعامل و صاحب با صاحبان امضای مجاز دیگر، امضا می شود.
در صورتی که هیأت مدیره با استفاده از تجویز ماده 124 مارالذکر ( شماره 226 )، بیش از یک نفر به مدیریت عاملی شرکت برگزیند، لازم است که حدود اختیارات هر یک از آنها را تعیین نماید . یا اگر قرار است اختیارات آنها جمعی باشد در این صورت طریق تصمیم گیری آنان که به اکثریت یا به اتفاق آراء خواهد بود باید در اساسنامه پیش بینی شده باشد.
مدیرعامل باید شخص حقیقی باشد. شخص حقوقی را نمی توان به سمت مدیرعاملی شرکت سهامی انتخاب کرد.
هیأت مدیره باید با مدیرعامل منتخب، قرارداد استخدامی منعقد نماید و بلافاصله باید نام و مشخصات و حدود اختیارات مدیرعامل را با ارسال نسخه ای از صورتجلسه هیأت مدیره حاکی از انتخاب وی، به مرجع ثبت شرکت اعلام کند، تا پس از ثبت در روزنامه رسمی آگهی شود.