موارد و ترتیب جانشینی علی البدل در مواقعی ایجاد می شود. که دسترسی به عضو اصلی به دلایل مختلفی امکان پذیر نباشد. در ادامه توضیح بیشتری در این زمینه مطالعه خواهید کرد.
وظایف بازرسین علی البدل شرکتها
در این مقاله، به شرح قوانین و وظایف بازرسین علیالبدل شرکتها میپردازیم و هر آنچه در مورد بازرس علیالبدل شرکت باید بدانید را، بیان کنیم. نقش نظارت در شرکت، اهمیت زیادی دارد. برای پی بردن به اشتباهاتی که پیش میآید و بهبود عملکرد میتوان بر کار دیگران نظارت کرد. نهادهای نظارتی در بخشهای مختلقی وجود دارند.
یکی از این قالبهای نظارتی، پیشبینی بازرسان در شرکتهای تجاری است. بازرسان شرکتها نمایندگان قانونی سرمایهگذاران برای نظارت بر عملکرد مدیران هستند. تعداد بازرسان در اساسنامه هر شرکت مشخص شده است. این افراد باید اشخاصی حقیقی باشند.
بازرسان وظیفه دارند با توجه به اساسنامه شرکت و مصوبات مجمع عمومی همیشه بر تصمیمها و عملکردهای مدیران نظارت کنند. به این منظور باید به تمام مدارک، دفاتر، اسناد و حسابهای شرکت دسترسی کامل داشته باشند. اولین بازرسها در شرکتهای سهامی خاص با رأی سهامداران و در شرکتهای سهامی عام در مجمع عمومی مؤسسان انتخاب میشوند. شرکتها مکلفند علاوه بر بازرس اصلی، یک یا چند بازرس علیالبدل هم انتخاب کنند.
شروط جانشینی بازرس علی البدل بجای بازرس اصلی
- در صورت فوت بازرس اصلی
- عدم ویژگی در بازرس اصلی شرکت
- رد بازرس اصلی شرکت سمت بازرسی
- معذوریت بازرس اصلی شرکت
- استعفای بازرس اصلی
ترتیب جانشینی علی البدل بازرسین شرکتها
در صورتی که بر اثر فوت یا استعفا یا سلب شرایط از یک یا چند نفر از اعضای اصلی هیأت مدیره ، تعداد آنها از حداقل مقرر کمتر شود، اعضای علی البدل به ترتیب تعیین شده در اساسنامه و الا به ترتیب مقرر توسط مجمع عمومی عادی، جای آنان را خواهند گرفت، و در صورتی که عضو علی البدل تعیین نشده باشد یا تعداد آن کافی برای تصدی محلهای خالی در هیأت مدیره نباشد، اعضای باقیمانده هیأت مدیره باید بلافاصله مجمع عمومی عادی را جهت تکمیل اعضای هیأت مدیره دعوت نمایند.
هرگاه اعضای مزبور از دعوت مجمع عمومی خودداری کند، هر ذی نفع حق دارد از بازرس یا بازرسان شرکت بخواهد که به دعوت مجمع عمومی عادی جهت تکمیل اعضای هیأت مدیره، با رعایت تشریفات لازم اقدام کنند و بازرس یا بازرسان مکلف به انجام چنین درخواستی می باشند.
هرگاه در سمت تمام یا بعضی از اعضای هیأت مدیره، طی مدتی زاید بر شش ماه بلامتصدی بماند، هر ذی نفع می تواند انحلال شرکت را از دادگاه درخواست نماید.
در صورت تمایل به دریافت اطلاعات تکمیلی در خصوص انتخاب و عزل بازرس به مقاله مرتبط با آن مراجعه کنید.