مسئولیت مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود شامل مفادی است که در اساسنامه شرکت ذکر می شود، جهت کسب اطلاعات بیشتر به مقاله مربوط به ثبت شرکت با مسئولیت محدود مراجعه کنید . هم چنین می توانید با شماره تماس های موسسه حقوقی بین الملل تماس گرفته و از طریق مشاوره رایگان کارشناسان امور ثبت شرکت خود را انجام دهید .
مسئولیت مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت شرکتی می باشد که می تواند با دو نفر شریک هم تشکیل شود. در این شرکت سهام به سهم الشرکه تقسیم می شود و به سهام تبدیل نمی شود و شرکا براساس آنچه به شرکت آورده اند در برابر بدهی های شرکت مسئولیت دارند.
شایان ذکر است که شرکت با مسئولیت محدود، به وسیله یک یا چند نفر مدیر موظف یا غیر موظف که از بین شرکاء یا از خارج برای مدت محدود یا نامحدود معین می شوند ، اداره می گردد.
منظور از موظف یا غیرموظف بودن این است که ، خدمت مدیر شرکت با مسئولیت محدود ممکن است در ازاء دریافت حق الزحمه یا بلاعوض باشد.
راهنمای مسئولیت مدیرعامل در شرکت
قانون تجارت ایران هیچگونه وظیفه ای برای مدیران شرکت بامسئولیت محدود تصریح نکرده است، ولی بدیهی است که چون شرکت بامسئولیت محدود تاجر می باشد، مدیر شرکت اگرچه شخصاَ تاجر محسوب نمی شود، باید کلیه وظایف مربوط به تجار را انجام دهد و از لحاظ نمایندگی و اداره شرکت باید وظایف مربوط به نماینده و مدیر شرکت را نیز رعایت کند.
بنابراین طبق اصول کلی وظایف مدیر شرکت بامسئولیت محدود علاوه بر اداره امور و حفظ منافع شرکت به قرار ذیل خواهد بود :
- رعایت کلیه مقرراتی که طبق قانون و اساسنامه شرکت پیش بینی شده است.
- تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت در پایان هر سال.
- دعوت شرکاء برای تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
- تقسیم سود ویژه شرکت در پایان هر سال بین شرکاء.
- منظور نمودن حداقل 5% از سود ویژه شرکت در هر سال به عنوان سرمایه احتیاطی تا زمانیکه مبلغ سرمایه احتیاطی به یک دهم سرمایه شرکت برسد. زیرا ماده 113 قانون تجارت مقرر می دارد : ” مفاد ماده 57 این قانون راجع به تشکیل سرمایه احتیاطی در شرکت های با مسئولیت محدود نیز لازم الرعایه است “.
- حضور در جلسات شرکاء و مجامع عمومی شرکت و دادن هر گونه توضیحی راجع به امور شرکت.
- اجرای تصمیماتی که شرکاء طبق قانون و اساسنامه شرکت برای امور شرکت اتخاذ کنند.
- انجام کلیه مقررات قانونی که بر عهده شرکت است.
وظایف مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود
قانون درباره چگونگی تصمیم گیری در موردی که مدیران شرکت متعدد باشند ، نظری می باشد. می توان گفت که تصمیم گیری با اکثریت مطلق مدیران خواهد بود. اساسنامه شرکت ، می تواند اکثریت مورد نظر را پیش بینی نماید .
هرگاه شرکت دارای هیأت مدیره باشد ، این هیئت از بین اعضای خود یک نفر را به سمت رئیس هیأت مدیره تعیین خواهد کرد . شرکت باید دارای مدیرعامل باشد .
انتخاب مدیرعامل و تعیین حدود اختیارات و میزان حق الزحمه وی با مدیران شرکت است . مدیران شرکت می توانند مدیرعامل را عزل کنند . مدیرعامل نیز می تواند استعفاء دهد. به موجب ماده 105 قانون تجارت « مدیران شرکت کلیه اختیارات لازم را برای نمایندگی و اداره ثبت شرکت خواهند داشت .
مگر این که در اساسنامه غیر این ترتیب ، مقرر شده با شد . هر قراردادی راجع به محدود کردن اختیارات مدیران که در اساسنامه تصریح به آن نشده، در مقابل اشخاص ثالث باطل و کان لم یکن است » بنابراین اساسنامه می تواند اختیارات مدیران شرکت را محدود نماید و بنا به مفهوم مخالف عبارت اخیر ماده مزبور، هرگاه محدود کردن اختیارات مدیران در اساسنامه صراحتاً ذکر گردد ، نسبت به اشخاص ثالث یعنی معامله کنندگان با شرکت نیز ، ملاک و معتبر خواهد بود ولی به عنوان اعتراض می توان گفت:
از آنجا که « ظن غالب » یا لااقل « ظن » آن است که مدیران شرکت ، دارای کلیه اختیارات لازم برای انجام امور مربوط به شرکت می باشند و معمول و مطبوع نیست که هر معامله کننده ای با شرکت ، به اساسنامه آن مراجعه و از حدود اختیارات مدیران مطلع گردد و بیم آن می رود که از این بابت ضرری متوجه این قبیل افراد شود ، لذا می توان گفت ، احوط آن بوده که محدود کردن اختیارات مدیران حتی اگر در اساسنامه نیز بالصراحه ذکر شده باشد ، فقط در روابط مدیران و شرکای شرکت اعتبار داشته و در مقابل اشخاص ثالث بی اثر باشد.
مدیر یا مدیران ، در حدود اختیاراتی که اساسنامه برای آنها تعیین کرده است ، نماینده قانونی شرکت اند . نمایندگی قانونی ، به مدیر یا مدیران شرکت امکان می دهد که مطابق مقررات قانونی و اساسنامه و در حدود موضوع شرکت ، در رابطه با اشخاص ثالث و شرکاء و ارکان دیگر شرکت ، از اختیارات مربوط ، برخوردار بوده و با ملحوظ داشتن صلاح و غبطه شرکت ، اقدامات لازم را جهت اداره امور شرکت انجام دهند .
مدیران و مدیرعامل هرگاه در اعمال اختیارات یا انجام وظایف ، تعدی یا تفریط نمایند یا مقررات مربوط را مراعات نکنند ، در مقابل شرکت و شرکاء مسئول خواهند بود .
اموال شرکت در نزد مدیران امانت است و مدیران امین قهری اموال مزبور می باشند ، هرگاه آن را به نفع خود تصاحب یا مورد استفاده قرار دهند ، مرتکب جرم خیانت در امانت شده و به مجازات مقرر محکوم خواهند شد.
مدیر یا مدیران شرکت همه ساله ، ترازنامه و صورت دارائی و حساب سود و زیان شرکت را ، تنظیم و به مجمع عمومی عادی سالانه جهت رسیدگی و تصویب تسلیم نمایند.
مدیرانی که با نبودن صورت دارائی یا به استناد صورت دارائی مزور ، ( = ساختگی ) منافع موهومی ( = بی اساسی ) را بین شرکاء تقسیم کنند ، کلاهبردار محسوب می شوند و به مجازات مقرر برای کلاهبرداری ، محکوم خواهند شد.
شرح وظایف مدیرعامل شرکت مسئولیت محدود
- رعایت نمودن همه مقررات و قوانینی که براساس قانون و اساسنامه شرکت پیش بینی شده است.
- تنظیم نمودن ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت در پایان هر سال.
- دعوت شرکاء برای تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
- تقسیم نمودن سود ویژه شرکت در پایان هر سال میان شرکاء.
- منظور نمودن حداقل 5% از سود ویژه شرکت در هر سال به عنوان سرمایه احتیاطی تا زمانیکه مبلغ سرمایه احتیاطی به یک دهم سرمایه شرکت برسد. زیرا ماده 113 قانون تجارت مقرر می دارد : مفاد ماده 57 این قانون راجع به تشکیل سرمایه احتیاطی در شرکت های با مسئولیت محدود نیز لازم الرعایه است.
- حاضر شدن در جلسه های شرکاء و مجامع عمومی شرکت و ارائه هر گونه توضیحی درباره امور شرکت.
- اجرای تصمیماتی که شرکاء مطابق قانون و اساسنامه شرکت برای امور شرکت دریافت می کنند.
- انجام همه مقررات و قوانین قانونی که بر عهده شرکت است.
شرایط مسئولیت مدیرعامل شرکت با مسئولیت محدود
مسئولیت مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود را در مطالب بالا ذکر نمودیم اکنون نیز با شرایط مدیرعامل شرکت با مسئولیت محدود آشنا می شوید:
مدیر عامل باید دارای چه شرایطی باشد :
مدیرعامل باید به یکی از ادیانی که مورد تایید جمهوری اسلامی باشد مقید باشد.
- مدیرعامل باید تابعیت کشور ایران را داشته باشد و ایرانی باشد.
- مدیرعامل نباید سابقه ی کیفری داشته باشد.
- ارائه ی گواهی مبنی بر عدم اعتیاد به مواد مخدر الزامی می باشد.
- شخصی که دارای سمت مدیر عامل می باشد نباید در هیچ کدام یک از نهادها و سازمان های دولتی مشغول به کار باشد.
- مدیرعامل نباید در شرکتها ی دیگر چنین پستی را داشته باشد.
- حداقل سن مدیرعامل باید 25 سال باشد
- در صورت داشتن مدرک دیپلم باید پنج سال سابقه ی کار در این زمینه را داشته باشد و چنان چه مدرک ان لیسانس باشد باید سه سال سابقه ی کار داشته باشد
افرادی که یکی از شرایط ذیل را داشته باشند نمی توانند به عنوان مدیرعامل در شرکت سهامی انتخاب شوند:
- مطابق ماده 111 قانون تجارت افرادی که در خصوص آنها حکم ورشکستگی صادر شده باشد.
- مطابق ماده 111 قانون تجارت افرادی که به دلیل ارتکاب به جرم خاصی در حال گذراندن دوره محکومیت خود باشند.
- مطابق ماده 126 قانون تجارت هر شخصی که در شرکت دیگری به عنوان مدیرعامل مشغول فعالیت باشد.
وظایف و مسئولیت مدیرعامل در شرکت با مسئولیت محدود
شرکت بامسئولیت محدود علاوه بر اداره امور و حفظ منافع شرکت به قرار ذیل خواهد بود :
- رعایت کلیه مقرراتی که طبق قانون و اساسنامه شرکت پیش بینی شده است.
- تنظیم ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت در پایان هر سال.
- دعوت شرکاء برای تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
- تقسیم سود ویژه شرکت در پایان هر سال بین شرکاء.
- منظور نمودن حداقل 5% از سود ویژه شرکت در هر سال به عنوان سرمایه احتیاطی تا زمانیکه مبلغ سرمایه احتیاطی به یک دهم سرمایه شرکت برسد. زیرا ماده 113 قانون تجارت مقرر می دارد : ” مفاد ماده 57 این قانون راجع به تشکیل سرمایه احتیاطی در شرکت های با مسئولیت محدود نیز لازم الرعایه است.
- حضور در جلسات شرکاء و مجامع عمومی شرکت و دادن هر گونه توضیحی راجع به امور شرکت.
- اجرای تصمیماتی که شرکاء طبق قانون و اساسنامه شرکت برای امور شرکت اتخاذ کنند.
- انجام کلیه مقررات قانونی که بر عهده شرکت است.
در مطالب فوق الذکر به شرح وظایف مدیرعامل و وظایف مدیرعامل یک شرکت پرداخته شده است در صورت روبرو شدن با هر سوال ومسئله ای می توانید با ثبت بین الملل تماس بگیرید.
شرکت با مسئولیت محدود علاوه بر اداره امور و حفظ منافع شرکت به قرار ذیل خواهد بود :
- علاوه بر امور فوق الذکر مدیرعامل شرکت با مسئولیت محدود وظایفی که در ذیل ذکر شده است را هم دربردارد.
- باید در جلسه های شرکا و مجامع عمومی شرکت حضور داشته باشند و درباره امور شرکت هر گونه توضیحاتی را ارائه نمایند.
- باید تصمیماتی که شرکا مطابق قانون واساسنامه شرکت جهت امور شرکت می گیرند را اجرا کنند.
- باید همه مقررات و قوانینی که بر عهده شرکت است را انجام بدهد.
معامله های مدیر شرکت با مسئولیت با شرکت را قانون تجارت منع نمی کند.به موجب همین امر مدیر شرکت وظیفه دارد تا شخصا با شرکتی که اداره آن را برعهده دارد معامله نماید.اما مطابق اصول و قواعد کلی چنانچه مدیر شرکت به ضرر شرکت و به منفعت شخصی خود مبادرتی انجام دهد هر کدام یک از شرکا قادر می باشند از دادگاه درخواست رسیدگی کنند وتحت عنوان خیانت در امانت مدیر شرکت را تعقیب کنند.
چنانچه چندین نفر تحت عنوان مدیر شرکت تعیین گردیده باشند و اختیارات هر کدام یک در اساسنامه تصریح نشده باشد،هر کدام یک از آن ها دربردارنده همه اختیارات لازم جهت اداره امور شرکت می باشند.
چنانچه در اساسنامه شرکت تقسیم اختیارات مدیران پیش بینی نشده باشد،شرکا قادر می باشند مطابق ماده 111 قانون تجارت اختیارات و وظایف هر کدام یک از مدیران را مشخص کنند وهم چنین تاکید کنند که تعهدات شرکت باید بهامضای شخصی مدیران و یا به امضای دو و یا چند نفر برسد.
ولی تصمیم فوق الذکر در صورتی در مقابل اشخاص ثالث اعتبار دارد که به ثبت رسیده باشد و آگهی گردد. اساسنامه شرکت یا تصمیم شرکاء هم می تواند برای شرکت ، هیئت مدیره تعیین کنند و به هیئت مزبور اختیار بدهد برای اداره امور شرکت مدیر عاملی از بین خود یا از خارج انتخاب نموده و اختیارات او را تعیین کند.
به صورت کلی مدیر شرکت با مسئولیت محدود سزاوار دریافت هزینه های ثبتی می باشد زیرا وظیفه دارد که همه کارهای شرکت را اداره نماید و مسئولیت اداره شرکت را بر عهده بگیرد. حقوق مدیر شرکت به طور معمول به صورت ماهیانه مشخص می گردد.
وظایف رئیس هیئت مدیره در شرکت با مسئولیت محدود
در برخی از شرکتها،نقش های رئیس هیئت مدیره ومدیرعامل ترکیب شده اند. در شرکت هایی که مسئولیت پذیری پایین تری دارند، مسئله های مربوط به جلوگیری از فساد و نظارت بر عملکرد در نظر گرفته نمی گردد و دو جایگاه متمایز با عملکردهای کاری مجزا در اختیار یک فرد قرار می گیرد و زمینه را برای ایجاد و فساد مالی و اجرایی ایجاد می گردد.
- وظیفه اصلی رئیس هیئت مدیره، مدیریت و رهبری هیئت مدیره است.
- هیئت مدیره را برای تشکیل جلسه دعوت می کند.
- هیئت مدیره را اداره و ریاست می کند.
- مجمع عمومی را به نمایندگی از هیئت مدیره دعوت می کند.
شرح وظایف مدیرعامل
- رعایت نمودن همه مقررات و قوانینی که براساس قانون و اساسنامه شرکت پیش بینی شده است.
- تنظیم نمودن ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت در پایان هر سال.
- دعوت شرکاء برای تصویب ترازنامه و حساب سود و زیان شرکت.
- تقسیم نمودن سود ویژه شرکت در پایان هر سال میان شرکاء.
- منظور نمودن حداقل 5% از سود ویژه شرکت در هر سال به عنوان سرمایه احتیاطی تا زمانیکه مبلغ سرمایه احتیاطی به یک دهم سرمایه شرکت برسد. زیرا ماده 113 قانون تجارت مقرر می دارد : مفاد ماده 57 این قانون راجع به تشکیل سرمایه احتیاطی در شرکت های با مسئولیت محدود نیز لازم الرعایه است.
- حاضر شدن در جلسه های شرکاء و مجامع عمومی شرکت و ارائه هر گونه توضیحی درباره امور شرکت.
- اجرای تصمیماتی که شرکاء مطابق قانون و اساسنامه شرکت برای امور شرکت دریافت می کنند.
- انجام همه مقررات و قوانین قانونی که بر عهده شرکت است.
وظایف مدیرعامل یک شرکت
- درخواست مشاوره و راهنمایی از هیئت مدیره، در صورت لزوم
- تحلیل محیط کسبوکار و تدوین و اجرای طرحهای سازمانیافته که مسیر کسب وکار سازمان را هدایت میکند.
- شناسایی ریسکها و فرصتهای مرتبط با فرآیندهای سازمان و تلاش در جهت کنترل آنها
- نظارت بر عملیات کلی سازمان با توجه به جهت تعیین شده در برنامه های استراتژیک
- تعیین مسئولیتها و اختیارات کارکنان و ابلاغ به آنها
- ارزیابی موفقیت سازمان در دستیابی به اهداف آن
مشاوران و کارشناسان ثبت بین الملل آماده ارائه خدمات به متقاضیان محترم می باشد. در جهت برقراری ار تباط با کارشناسان ثبت بین الملل و بهره مندی از مشاوره رایگان این مجموعه می توانید با شماره تلفنهای مجتمع حقوقی و ثبتی بین الملل تماس بگیرید.