برای اقدام به تغییرات در شرکتها باید مجامع عمومی را در شرکت تشکیل دهید از این رو دانستن صلاحیت و اختیارات مجامع عمومی یاری رسان موسسین شرکت ها خواهد بود. در متن زیر به صورت اجمالی در زمینه صلاحیت مجامع متشکل در شرکت ها موارد مهمی را ذکر می کنیم.
اختیارات مجامع عمومی شرکت
در جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره تغییرات شرکت می توانید بر روی لینک کلیک نمایید.
صلاحیت و اختیارات مجامع عمومی
طبق ماده 86 لایحه، صلاحیت مجمع عمومی عادی عام است و هر آن چه که در صلاحیت مجمع عمومی موسس و فوق العاده نیست ، در صلاحیت مجمع عمومی عادی قرار دارد.
- به موجب ماده 108 لایحه ، مدیران شرکت توسط مجمع عمومی موسس و مجمع عمومی عادی انتخاب می شوند. انتخاب اولین مدیران در شرکت سهامی عام با اکثریت دو سوم آرای حاضر در مجمع عمومی موسس و در شرکت سهامی خاص با توافق تمامی سهامداران یعنی موسسین امکان پذیر است.
- به موجب مواد 88 و 144 لایحه، صلاحیت وظایف اختیارات مجامع عمومی عادی در هر سال یک یا چند بازرس انتخاب می کند تا بر طبق این قانون به وظایف خود عمل کنند. انتخاب اولین بازرس یا بازرسان در شرکت سهامی عام با اکثریت دو سوم آرای حاضر در مجمع عمومی موسس و در شرکت سهامی خاص با توافق تمامی سهامداران یعنی موسسین امکان پذیر است.
- طبق ماده 90 لایحه، ” تقسیم سود و اندوخته بین صاحبان سهام فقط پس از تصویب مجمع عمومی جایز خواهد بود و در صورت وجود منافع، تقسیم ده درصد از سود ویژه سالانه بین صاحبان سهام الزامی است “. در این که منظور از سود ویژه، خالص می باشد یا قابل تقسیم اختلاف نظر وجود دارد ولی به نظر می رسد منظور از سود در این ماده، سود قابل تقسیم وجود نداشته باشد. منظور از اندوخته در این ماده، اندوخته اختیاری است زیرا اندوخته قانونی موضوع ماده 238 لایحه قابل تقسیم نمی باشد. هم چنین به موجب ماده 240 لایحه، زمان تقسیم سود و اندوخته ها پس از تصویب حساب های مالی و احراز وجود سود در مجمع عمومی عادی می باشد زیرا در صورت عدم وجود سود، تقسیم آن موضوعیت ندارد.
- به موجب ماده 131 لایحه ، در صورتی که معاملات مذکور در ماده 129 لایحه بدون اجازه هیات مدیره صورت گرفته باشد، هر گاه مجمع عمومی عادی معامله را تصویب نکند ، معاملات با تصمیم مجمع عمومی عادی قابل ابطال در دادگاه خواهد بود.
- به موجب ماده 134 لایحه ، ” صلاحیت وظایف اختیارات مجامع عمومی عادی صاحبان سهام می تواند با توجه به ساعات حضور اعضای غیر موظف هیات مدیره در جلسات هیات مزبور، پرداخت مبلغی را به آن ها به طور مقطوع بابت حق حضور آن ها در جلسات تصویب کند مجمع عمومی این مبلغ را با توجه به تعداد ساعات و اوقاتی که هر عضو هیات مدیره در جلسات هیات حضور داشته است تعیین خواهد کرد “. اعضای غیر موظف چون غیر حضور در جلسات ، رابطه کاری دیگری با شرکت ندارند، حق حضور در جلسات دریافت می کنند اما اعضای موظف هیات مدیره به دلیل رابطه کاری با شرکت ، حقوق مستمر دریافت می کنند.
- به موجب ماده 134 لایحه ، مجمع عمومی در صورت پیش بینی اساسنامه ، می تواند نسبت معینی از سود خالص سالانه شرکت را به عنوان پاداش به اعضای هیات مدیره تخصیص دهد. طبق ماده 241 اصلاحی لایحه ، این پاداش نباید در شرکت های سهامی عام از سه درصد ( 3% ) و در شرکت های سهامی خاص از شش درصد ( 6% ) سودی که در همان سال به صاحبان سهام قابل پرداخت است ، تجاوز کند.
- به موجب ماده 155 لایحه ، تعیین حق الزحمه بازرس با مجمع عمومی عادی است.
- به موجب ماده 97 لایحه ، ” در کلیه موارد دعوت صاحبان سهام برای تشکیل مجامع عمومی، باید از طریق نشر آگهی در روزنامه کثیرالانتشاری که آگهی های مربوط به شرکت در آن نشر می گردد، به عمل آید.
وظایف مجمع عمومی فوق العاده
در مجامع عمومی فوق العاده موضوعات اساسی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد که در صلاحبت کاری مجمع عمومی عادی نیست. این وظایف از قبیل موارد زیر است.
- تغییر در اساسنامه شرکت.
- تغییر در سرمایه شرکت.
- انحلال قبل از موعد شرکت.
صلاحیت های مجمع عمومی موسس
به موجب مواد 17 و 74 لایحه صلاحیت مجمع عمومی موسس عبارتند از :
- رسیدگی به گزارش موسسین ( راجع به آورده غیرنقدی، مزایای مورد مطالبه و تصویب آن )
- احراز اینکه پذیره نویسی کلیه سهام شرکت تعهد شده و مبلغ لازم یعنی حداقل 35 درصد از کل سرمایه تادیه شده است.
- تصویب طرح اساسنامه و در صورت لزوم اصلاح آن ( باید توجه کرد که تغییر اساسنامه در صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده است .)
- انتخاب ( نه عزل ) اولین مدیران و بازرس یا بازرسان شرکت. (انتخاب مدیران و بازرسان بعدی با مجمع عمومی عادی است. به جز ماده 153 لایحه که انتخاب بازرس با دادگاه می باشد.)
- تعیین روزنامه کثیرالانتشاری که هر گونه دعوت و اطلاعیه بعدی برای تشکیل مجمع عمومی عادی در آن آگهی شود.
صلاحیت مجمع عمومی فوق العاده
در مجامع عمومی فوق العاده موضوعات اساسی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد که در صلاحیت کاری مجمع عمومی عادی نیست. صلاحیت وظایف اختیارات مجامع عمومی از قبیل موارد زیر است.
- تغییر در اساسنامه شرکت
- تغییر در سرمایه شرکت
- انحلال قبل از موعد شرکت
اجلاس مجامع عمومی در مواقع مقتضی
هیأت مدیره و همچنین بازرس یا بازرسان شرکت می توانند اجلاس در مواقع مقتضی، مجمع عمومی عادی را به طور فوق العاده دعوت نمایند. در این صورت، دستور جلسه مجمع باید در آگهی دعوت قید شود.
به طور کلی در آگهی دعوت برای تشکیل مجمع عمومی، در هر دو اجلاس، لازم است که، علاوه بر دستور جلسه، تاریخ و محل جلسه با قید ساعت و نشانی کامل نوشته شود.
به عنوان مثال، از مواقع مقتضی برای تشکیل مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده، موقعی است که ، در اثر فوت یا استعفای چند نفر از هیأت مدیره، تعداد آنها از حداقل مقرر کمتر شود و تعداد اعضای علی البدل کافی برای تصدی محلهای خالی در هیأت مدیره نباشد، که در این صورت مدیران باقیمانده باید بلافاصله مجمع عمومی عادی را جهت تکمیل اعضای هیأت مدیره دعوت نمایند.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبرو شدن با هر سوال و مسئله ای میتوانید با شماره تلفن های موسسه بین الملل تماس بگیرید و با اخذ مشاوره حقوقی رایگان در مسیر ثبت شرکت و تغییرات شرکت در زمان پس از ثبت شرکتها گام بردارید.