شرکت سهامی خاص شرکتی می باشد که همه سرمایه ودارایی آن به وسیله موسسین فراهم می شود و سرمایه آن به سهام تقسیم می شود ومسئولیت سهامداران به مبلغ اسمی سهام آن ها بستگی دارد.یکی از رایج ترین ومتداول ترین شرکت هایی که در کشور ایران به ثبت می رسد شرکت سهامی خاص است.
در این نوع شرکت مسئولیت هر یک از سهامداران به میزان درصد سهام بستگی دارد و هر سهامدار به میزان درصد سهامی که در شرکت دارد مسئول پرداخت بدهی شرکت می باشد. اسناد شرکت بدون نیاز به ثبت در دفتر اسناد رسمی قابل نقل و انتقال هستند. در این نوع شرکت 35% از کل سرمایه باید به حساب شرکت در شرف تاسیس واریزشود که بعد از ثبت شرکت قابل برداشت می باشد و 65% آن به عنوان تعهد نزد سهامداران باقی بماند. ثبت شرکت سهامی خاص از تعهدات بالایی برخوردار می باشد که باعث اعتبار بالای شرکت می شود. به جز مدیر عامل ، سایر اعضای هیئت مدیره باید از سهامداران باشند و بازرس یا بازرسین هم می توانند از سهام داران باشند اما نباید جزء اعضای هیئت مدیره باشند و نباید هیچ قرابت سببی و نسبی با اعضای هیات مدیره نداشته باشند. تعیین 2بازرس جزو لاینفک تشکیل شرکت سهامی خاص می باشد. یکی از این بازرسین به عنوان بازرس اصلی قلمداد می شود و بازرس دوم که اصطلاحا علی البدل نام میگیرد جایگزین بازرس اول می باشد که در صورت سلب مقام یا استعفا و یا فوت بازرس نخست بر سر کار می آید. وظیفه این بازرسین بررسی و صحه گذاری بر روی اطلاعات وارد شده توسط مدیران و درستی حساب های شرکت ،سود و زیانهای وارده ی آن می باشد و بر طبق قانون تایید بازرسین ،اعتبار تصمیمات اتخاذ شده مدیران شرکت است. بازرسین نباید با اعضای شرکت نسبتی داشته باشند. سمت مدیران شرکت سهامی خاص (مدیر عامل، رئیس هیات مدیره و اعضا) هر دو سال یکبار و سمت بازرسین هر یکسال یکبار باید تمدید یا تغییر کند. شرکت سهامی خاص معمولا برای اموری بکار می رود که تعهدات بالایی نیاز داشته باشد بطور مثال شرکتهای پیمانکاری، شرکتهای تولیدی، شرکتهای دولتی و ...
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت سهامی خاص
- کامل نمودن دو رونوشت از اظهارنامه شرکت سهامی خاص
- کامل نمودن دو رونوشت از اساسنامه شرکت سهامی خاص
- ارائه دو رونوشت از صورتجلسه مجمع عمومی موسسین.
- ارائه رونوشت شناسنامه برابر اصل شده همه اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین.
- ارائه رونوشت کارت ملی برابر اصل شده همه اعضای هیئت مدیره و سهامداران و بازرسین.
- چنانچه اعضاء هیئت مدیره یا سهامداران اشخاص حقوقی می باشند ارائه رونوشت آخرین روزنامه رسمی،شخص حقوقی و نامه معرفی نماینده (در سربرگ شرکت)و رونوشت شناسنامه و رونوشت کارت ملی برابر اصل شده نماینده شخص حقوقی الزامی است.
- در صورتی که در شرکت سهامدار خارجی وجود دارد برای اشخاص حقیقی ارائه رونوشت برابر اصل پاسپورت و برای اشخاص حقوقی ارائه گواهی ثبت شرکت نزد مرجع ثبت شده حاوی آخرین وضعیت شرکت و هم چنین ارائه اصل و ترجمه وکالتنامه و اختیارنامه وکیل سهامدار خارجی (اعم از حقیقی و حقوقی) الزامی است.
- ارائه گواهی عدم سوءپیشینه کیفری برای همه اعضا ی هیات مدیره و بازرسان شرکت از طرف متقاضی ثبت شرکت(مراکز پلیس +10) الزامی است.
- ارائه اقرارنامه در متن صورتجلسه جهت کلیه ی اعضای هیات مدیره،مدیر عامل و بازرسان شرکت مبنی بر اینکه مشمول ممنوعیت های مندرج در اصل 141 قانون اساسی نبوده و هیچگونه ممنوعیت قانونی موضوع مواد 111و 126 قانون تجارت برای آن ها جهت عضویت در هیات مدیره و مدیر عاملی وجود ندارد.
- ارائه اقرارنامه بازرس یا بازرسان در متن صورتجلسه مبنی بر اینکه هیچگونه نسبت فامیلی اعم از نسبی و سببی با مدیران و مدیر عامل شرکت تا درجه سوم از طبقه اول و دوم ندارند و خود و یا همسرشان نیز از مدیران و مدیر عامل شرکت بطور موظفی حقوق دریافت نمی دارند
- ارائه اصل وکالت نامه یا رونوشت برابر اصل وکالتنامه.
- ارائه اصل قیم نامه یا رونوشت برابر اصل قیم نامه.
- پرداخت فیش 40.000 ریال بعنوان هزینه.
- ارائه گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل 35% سرمایه اولیه شرکت.
مقررات شرکت سهامی خاص
- برای ثبت شرکت سهامی خاص حداقل سرمایه ای که لازم است یک میلیون ریال معادل صد هزار تومان است.
- به هنگام ثبت شرکت بایستی 35 درصد سرمایه شرکت در حساب ویژه ای سپرده شود.
- در شرکت سهامی خاص حداقل تعداد مدیران 3 نفر است.
- در شرکت سهامی خاص حداقل تعداد سهامداران 3 نفر است.
- در شرکت سهامی خاص مبلغ اسمی سهام محدودیتی ندارد.
انتخاب نام برای شرکت سهامی خاص
- نام شرکت سهامی خاص باید سه سیلابی باشد.
- هر سیلاب از نام شرکت به طور مستقل دارای معنا باشد و این موضوع در لغت نامه دهخدا به صورت مستند موجود باشد.
- نام شرکت باید ریشه فارسی (نه لاتین) داشته باشد و همچنین عدد نباشد.
- مشابه آن باید پیش از این ثبت نشده باشد.
- باید مطابق با شئونات اسلامی باشد.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
برای ثبت شرکت سهامی خاص نخست باید مدارک را کامل کنیدپس از آن باید به پایگاه اینترنتی اداره ثبت شرکت ها به نشانی http://sherkat.ssaa.ir مراجعه نمایید.پس از آن باید اطلاعاتی که در قسمت پذیرش تاسیس از شما خواسته شده است را کامل کنید.
پس از وارد نمودن اطلاعات خود و در صورت داشتن وکیل،اطلاعات وکیل نوع شرکت –سهامی خاص- را انتخاب نمایید.با مشخص نمودن نوع شخصیت حقوقی و تکمیل اطلاعات متقاضی،نسبت به پیشنهاد نام شخصیت حقوقی (انتخاب نام شرکت)مورد نظر اقدام نمایید.به جهت این امر باید در قسمت اسامی درخواستی،پنج نام را به ترتیب اولویت وارد کنید.
پس از آن باید سرمایه شرکت را مشخص نمایید پس از مشخص نمودن سرمایه شرکت باید اعضا شرکت و بازرسین را وارد نمایید و سمت اشخاص و اشخاصی که حق امضا دارند را مشخص کنید پس از آن باید نوع روزنامه رسمی را اعم از ابرار یا جمهوری اسلامی انتخاب کنید و مدارک خواسته شده در سامانه را بارگذاری نمایید.بعد از آن که اطلاعات وارد شده در سامانه را یازبینی نمودید باید گزینه پذیرش نهایی را انتخاب نمایید.
با سپری نمودن این مراحل کارشناس حقوقی به بررسی و ارزیابی اطلاعاتی که وارد شده است می پردازد در صورتی که دارای نقص و اشکالی باشد در سامانه برای شما ابلاغیه رفع نقص ارسال می شود و باید نقص را برطرف کنید و در صورتی که هیچ گونه نقص و اشکالی وجود نداشته باشد آن را تایید می نماید.
بعد از پذیرش اینترنتی از طریق سامانه و دریافت تاییدیه پذیرش باید نسخه اصلی صورتجلسه های تنظیمی و پیوست های آن ها را از راه باجه های پست به شکل سفارشی به آدرسی که در تاییدیه پذیرش ذکر شده است ارسال کنید و از مراجعه ی حضوری جهت تحویل مدارک خودداری نمایید.
در صورتی که مدارک تحویلی دارای نقص و اشکالی نباشد و مورد تایید کارشناس مربوطه قرار بگیرد.دستور ثبت در دفتر ثبت شرکت ها را صادر می نماید و مشخصات محتویات در دفاتر مخصوص ثبت می شود.مسئول دفتر شروع به ثبت و پیش نویس آگهی تاسیس شرکت در دفتر ثبت شرکت ها می نماید . کارت شناسایی متقاضیان را دریافت می نماید وآن را با مشخصات مندرج در شرکتنامه مطابقت می دهد. احراز هویت متقاضیان ،اخذ امضا از متقاضیان در ذیل ثبت در دفتر، تصدیق متقاضیان تحت عنوان ثبت با سند برابر است ، نوشتن شماره ی ثبت در اظهارنامه و شرکتنامه ی شرکت از مبادرات دیگر مسئول دفتر می باشد.مسئول ثبت دفتر، تشکیل پرونده داده و در روی آن از لحاظ تکمیل امضا گواهی می نماید.یک رونوشت اساسنامه و شرکتنامه و اظهارنامه، تحویل موسسین می گردد و رونوشت دیگر اظهارنامه و اساسنامه و شرکتنامه و پیش نویس آگهی را که تشکیل پرونده شده، جهت تحریر به اتاق تایپ ارسال می نماید.چکیده ی محتوای اساسنامه باید طی مدت زمان یکماه در روزنامه رسمی کشور و در یک روزنامه کثیرالانتشار چاپ و منتشر گردد بنابراین قید در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران آخرین مبادرت به منظور ثبت شرکت می باشد.
در انتها خاطر نشان می شویم که در صورت روبروشدن با هر سوال و مسئله ای می توانید با ثبت بین الملل تماس حاصل نمایید.