رتبه بندی شرکت و نکات حقوقی افزایش رتبه شرکت‌ها بر اساس آخرین قوانین سال 1403

راهنمای رتبه بندی شرکت 

برای اعتباردهی به کسب وکارها، رتبه بندی شرکتها امری مهم در شرکت های پیمانکاری و انفورماتیک است که با دانستن نکات حقوقی آن می توانید در صورت لزوم اشخاص رتبه آور را برای ادامه فعالیت های خود در شرکت استخدام و از تجارب آن ها بهره ببرید. مقاله ای که در ادامه برای شما آورده شده است درباره نحوه و انواع رتبه بندی شرکت ها می باشد که پیشنهاد می شود تا انتهای مقاله آن را مطالعه کنید تا به تمامی ابهامات در زمینه رتبه بندی شرکت پاسخ دهید.

رتبه بندی شرکت 

پس از ثبت قانونی شرکت، کارفرمایان می‌ توانند با اتکا به رتبه‌ بندی شرکت‌ ها، از توان فنی و مالی آنها اطمینان حاصل کنند و در انتخاب پیمانکار مناسب، تصمیم‌ گیری آگاهانه‌ تر و بهتری داشته باشند.

مزایای رتبه‌ بندی برای کارفرمایان

رتبه‌ بندی به کارفرمایان کمک می‌ کند تا پیمانکارانی را انتخاب کنند که از نظر مهارت، تجربه و توان مالی برای انجام پروژه‌ های مورد نظر آنها واجد شرایط باشند.

سیستم رتبه‌ بندی شرکت‌ها به عنوان ابزاری برای تعیین صلاحیت پیمانکاران و سنجش کیفیت و کمیت خدمات آنها توسط معاونت برنامه‌ ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری طراحی و اجرا شده است.

انتخاب پیمانکار غیر مجاز یا بی‌ تجربه می‌ تواند منجر به تأخیر در انجام پروژه، افزایش هزینه‌ ها و حتی افت کیفیت شود. رتبه‌ بندی به کارفرمایان کمک می‌ کند تا این ریسک‌ ها را به حداقل برسانند.

با استفاده از سیستم رتبه‌ بندی، کارفرمایان می‌ توانند به طور آسان و سریع توانایی‌ های مختلف پیمانکاران را با یکدیگر مقایسه کنند و بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کنند.

مزایای رتبه‌ بندی برای پیمانکاران

شرکت‌ های دارای رتبه‌ بندی در مناقصات دولتی و خصوصی از اولویت بیشتری برخوردار هستند و شانس بیشتری برای برنده شدن در آنها دارند.

رتبه‌ بندی به پیمانکاران کمک می‌ کند تا اعتماد کارفرمایان را جلب کنند و نشان دهند که برای انجام پروژه‌ های پیچیده و مهم آمادگی و تخصص لازم را دارند.

داشتن رتبه بالا به ارتقای وجهه و اعتبار شرکت در بین سایر شرکت‌ ها و فعالان حوزه صنعت کمک می‌کند.

انواع رتبه‌ بندی

رتبه‌ بندی شرکت‌ ها در پنج گروه اصلی انجام می‌ شود:

  • پیمانکاری
  • مشاوره
  • انفورماتیک
  • EPC (صنعتی و غیر صنعتی)
  • انبوه سازان

متقاضیان اخذ رتبه باید مدارک مورد نیاز هر گروه را به سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی ارائه دهند. مدارک توسط کارشناسان سازمان مدیریت و برنامه‌ ریزی ارزیابی می‌ شود و در صورت احراز شرایط لازم، به شرکت رتبه مربوطه اعطا می‌شود.

رتبه بندی شرکت 
رتبه بندی شرکت

راهنمای رتبه بندی شرکت

هر شرکتی برای اینکه بتواند با شرکت و نهادهای دولتی قراردادی را منعقد نماید مستلزم اخذ رتبه هستند. در صورتی که این چنین نباشد قادر به منعقد نمودن قرارداد با شرکت و نهادهای دوتی نمی باشد. بهتر است بدانید در بعضی مواقع به جای رتبه بندی از اصطلاح گواهی صلاحیت کار نام برده می شود که برای دریافت آن باید به سامانه ساجات مراجعه کنیدو بر اساس اصول و قواعد این ارگان اقدام کنید.

در برداشتن رتبه جهت شخص حقیقی و حقوقی الزامی می باشد و سبب می گردد که در میان رقبا شناخته شود و سبب اعتبار هم می گردد.

شرکت ها از نظر سازمان فنی و عمران استاندارد به دو دسته تقسیم می شوند:

شرکت هایی که به آنها پیمانی اطلاق میشود و دسته ی دوم به شرکت های مشاور شناخته می شوند.

این دو دسته به ترتیب قادر به دریافت رتبه هایی از 5 تا 1 و رتبه هایی از 3 تا 1 هستند. برای رتبه بندی شرکت های پیمانی نیروی مهندسی یکی از معیارهای اصلی رتبه بندی شرکت محسوب می شود. اما در شرکت های مشاور علاوه بر مهندسین امکانات نرم افزاری نیز در نظر گرفته می شوند.

نهایتا در راستای ارتقا رتبه بندی شرکت ( اخذ گرید ) هم لازم بذکر است مبلغ مراودات مالی 15 سال اخیر شرکت و اظهار نامه های مالیاتی بسیار حائز اهمیت است.

سازمان مدیریت و برنامه ریزی سابق (معاونت فنی و عمران استانداری فعلی) شرکت ها را به دو گروه مشاور و پیمانکار تقسیم بندی نموده و برای شرکت های پیمانکاری رتبه 5 و 4 و 3 و 2 و 1 تعریف می نماید که در واقع 5 پایین ترین و 1 بالاترین رتبه محسوب می شود و برای شرکت های مشاور رتبه 3 و 2 و 1 تعریف می نماید که 3 پایین ترین و 1 بالاتربن رتبه است.

برای اخذ گرید شرکت های پیمانکار ملاک اصل تعداد نیروی فنی و مهندسی حاضر در هیات مدیره یک شرکت است ولی برای اخذ گرید شرکت های مشاور علاوه بر نیروی فنی و مهندسی، امکانات فنی و نرم افزاری آن شرکت ها نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد.

برای اطلاع از نحوه ثبت شرکت مهندسی می توانید به مقاله مرتبط با آن مراجعه کنید.

رتبه بندی شرکتهای پیمانکاری

رتبه بندی شرکت های پیمانکاری ( اخذ گرید پیمانکاری ) ، بررسی میزان توانایی شرکت ( براساس نفرات و سوابق آنها ، تجربه کاری و توان مالی ) می باشد .

این بررسی براساس ضوابط و آیین نامه هایی که توسط معاونت راهبردی نهاد ریاست جمهوری مصوب می شود انجام می گیرد . رتبه بندی شرکت ها ( اخذ گرید ) در 11 رشته معرفی شده و در پایه های (1،2،3،4،5) انجام می گیرد که پایه 5 کمترین و 1 بیشترین پایه است .

جهت کسب رتبه بندی شرکت پایه 5 شرکت می بایست امتیاز نفرات را که برای رشته ( رشته های) درخواستی به صورت مجزا داشته باشد که محاسبه این امتیاز براساس مدرک تحصیلی و سابقه اعضای هیات مدیره انجام می گیرد.

جهت کسب پایه چهار (1،2،3،4) شرکت می بایست امتیاز نفرات و سقف تجربه کاری تعیین شده برای هر رشته و پایه و سقف توان مالی تعیین شده برای هر رشته و پایه را به صورت مجزا داشته باشد .

اخذ رتبه در کرج، اخذ رتبه در تهران توضیحات بیشتر به تفصیل در فرم های پیوستی و ضوابط و آیین نامه های ارائه شده آمده است.

رشته های مختلف پیمانکاری در آیین نامه معاونت راهبردی نهاد ریاست جمهوری شرکتها را در 11 رشته مختلف رتبه بندی می کند که عبارتند از :

  • ساختمان (ثبت شرکت های ساختمانی)
  • راه و ترابری (ثبت شرکت های راه و ترابری)
  • صنعت و معدن (ثبت شرکت های صنعت و معدن)
  • تاسیسات و تجهیزات (ثبت شرکت های تاسیسات و تجهیزات)
  • کشاورزی (ثبت شرکت های کشاورزی)
  •  آب (ثبت شرکت های آب)
  •  مرمت آثار باستانی (ثبت شرکت های مرمت و باستانی)
  •  کاوش های زمینی (ثبت شرکت های کاوش های زمینی)
  • ارتباطات (ثبت شرکت های مخابراتی)
  • نفت و گاز (ثبت شرکت های نفت و گاز)
  • نیرو (ثبت شرکت های برق)
راهنمای رتبه بندی شرکت 
راهنمای رتبه بندی شرکت

شرایط رتبه بندی شرکت یا اخذ گرید

جهت اخذ رتبه نخستین قدم ثبت یک شرکت است که حداقل مدرک تحصیلی بیش از نیم اعضای هیئت مدیره آن می بایست کارشناسی بوده باشد.

در میان اعضای هیات مدیره وجود یک از دو شرایط ذیل الزامی است: به کارگیری یک مهندس با سابقه 7 سال سابقه بیمه و زمینه کاری مرتبط که ترجیحا سابقه بیمه آن از شرکت دارای رتبه رد شده باشد و یا وجود دو مهندس با 3 سال سابقه بیمه مرتبط و زمینه.

ناگفته نماند در صورت وجود دو مهندس با سابقه بیمه در اعضای هیئت مدیره شرکت می تواند در دو شاخه متفاوت تقاضای اخذ رتبه را داشته باشد.

شرایط لازم جهت اخذ رتبه پیمانکاری طبق قوانین سال 1403

(انتخاب بین یک یا دو رشته)

برای اخذ رتبه پیمانکاری، شرکت‌ ها می‌ توانند از دو شرط پیروی کرد.

شرط اول برای اخذ رتبه این است که شرکت باید دو نیروی مهندس با حداقل 3 سال سابقه بیمه از شرکت رتبه‌ دار در رشته مورد نظر داشته باشد. در این حالت، شرکت فقط می‌ تواند در یک رشته تقاضای رتبه دهد.

شرط دوم برای اخذ رتبه این است که شرکت باید دو نیروی مهندس داشته باشد که هر کدام حداقل 5 سال سابقه بیمه از شرکت رتبه‌ دار در رشته‌ های مختلف داشته باشند. در این حالت، شرکت می‌ تواند در دو رشته مختلف تقاضای رتبه دهد.

مزایای اخذ رتبه پیمانکاری در سال 1403

افزایش اعتبار و وجهه شرکت: اخذ رتبه پیمانکاری نشان‌ دهنده صلاحیت و توانایی شرکت در انجام پروژه‌ های مختلف است و به افزایش اعتبار و وجهه شرکت در بین کارفرمایان و سایر شرکت‌ ها کمک می‌کند.

ارتقای سطح کیفی خدمات: با اخذ رتبه پیمانکاری، شرکت‌ ها ملزم به رعایت استانداردهای مشخص و ارتقای کیفیت خدمات خود می‌شوند.

افزایش شانس موفقیت در مناقصات: شرکت‌ هایی که دارای رتبه پیمانکاری هستند، در مناقصات دولتی و خصوصی از اولویت بیشتری برخوردار هستند و شانس بیشتری برای برنده شدن در آنها دارند.

امکان انجام پروژه‌ های بزرگ‌ تر: با اخذ رتبه پیمانکاری، شرکت‌ ها می‌ توانند در پروژه‌ های بزرگ‌ تر و مهم‌ تر شرکت کنند و از این طریق درآمد خود را افزایش دهند.

مدت زمان لازم جهت اخذ رتبه فوق حدود 2 الی 3 ماه است.

اعتبار گواهی رتبه پیمانکاری چقدر است؟

از این پس، اعتبار گواهی‌ های رتبه‌ بندی پیمانکاری به چهار سال محدود شده است و دیگر امکان تمدید آنها به دو نوبت شش ماهه مانند قبل وجود ندارد.

پس از اتمام دوره چهار ساله، شرکت‌ ها موظفند برای اخذ مجدد رتبه خود، مطابق با شرایط جدید اقدام کنند.

دلایل این تغییر در اعتبار گواهی این است که:

ایجاد نظم و انضباط در سیستم رتبه‌ بندی پیمانکاری: با محدود شدن اعتبار گواهی‌ ها، شرکت‌ ها ملزم به ارائه مستندات و مدارک به‌روز و ارتقای مستمر توانمندی‌ های خود برای تمدید رتبه خود خواهند بود.

حفظ کیفیت خدمات پیمانکاری: با به‌ روزرسانی مداوم اطلاعات و توانمندی‌ های شرکت‌ ها، کیفیت خدمات پیمانکاری در سطح مطلوب حفظ خواهد شد.

ایجاد رقابت سالم بین پیمانکاران: با محدود شدن اعتبار گواهی‌ ها، رقابت سالم‌ تر بین پیمانکاران برای ارتقای سطح کیفی خدمات و کسب رتبه‌ های بالاتر ایجاد می‌شود.

مدارک لازم جهت اخذ رتبه پیمانکاری

  • مدارک ثبت شرکت شامل (اساسنامه، اظهارنامه، شرکت نامه، تقاضا نامه، آگهی تأسیس، آگهی آخرین تغییرات).
  • کپی شناسنامه و کارت ملی و کارت پایان خدمت و یک قطعه عکس از کلیه شرکاء و سهامداران.
  •  گواهی کار و بیمه مربوط به مهندسین.

ارتقا رتبه پیمانکاری و اخذ گرید شرکت 1

برای ارتقاء رتبه از 5 به 1 در شرکت های پیمانکاری مبلغ ریالی پروژه های انجام شده در 15 سال اخیر توسط شرکت و نیروی فنی و مهندسی شرکت ارزیابی می گردد و در صورتی که شرکت امتیاز مورد نظر را کسب کند و اظهارنامه مالیاتی واجد شرایط را داشته باشد در آن صورت می تواند رتبه خود را از 5 به رتبه های بالاتر ارتقاء دهد .

ارتقا رتبه مشاور

در خصوص شرکت های مشاور نیز برای ارتقاء از پایه 3 به پایه 1 مبلغ ریالی پروژه های انجام شده در 15 سال اخیر، نیروی فنی و مهندسی، اظهارنامه مالیاتی، امکانات فنی و نرم افزاری ملاک است. در صفحات دیگر این سایت زمان و شرایط و مدارک لازم جهت اخذ رتبه 5 پیمانکاری ( اخذ گرید ) و 33 مشاور و رتبه های بالاتر از هر دو گروه به طور مجزا قید شده است.

رشته های ثبت شرکت های پیمانکاری

  • رشته ساختمان.
  • رشته صنعت و معدن.
  • رشته راه و ترابری.
  • رشته ارتباطات.
  • رشته نفت و گاز.
  • رشته تاسیسات.
  • رشته کشاورزی.
  • رشته آب.
  • رشته انرژی.
  • رشته مرمت آثار باستانی.
  • رشته کاوش های زمینی.

رتبه بندی شرکت ها

ویژگی شرکت برای اخذ رتبه شرکت

رتبه اختصاص داده شده به یک شرکت به سه عامل زیر بستگی دارد:

تعداد نیروی انسانی و میزان سابقه کار آن ها

میزان سوابق شرکت و مبلغ کل قرارداد های انجام شده دولتی

توانایی مالی شرکت که بر اساس اظهارنامه مالیاتی آخرین سال مالی یا میانگین 3 سال اخیر شرکت (هر کدام که بیشتر باشد) محاسبه می شود.

اجرای پروژه با رتبه EPC

برای اجرای هر پروژه بایستی توان شرکت های دارنده گواهی صلاحیت بر اساس آیین نامه ارجاع کار ارزیابی شود. قسمتی از فرآیند ارجاع کار به پیمانکاران برای اجرای پروژه های صنعتی به روش طرح و ساخت است که در ارتباط با پروژه مورد نظر طی آن اجرای کار پیمانکاران دارنده گواهی صلاحیت بر اساس آیین نامه ارجاع کار به پیمانکاران طراحی و ساخت صنعتی به وسیله دستگاه اجرایی بررسی شده و حائزان شرایط برای دعوت به ارائه پیشنهاد تعیین می شوند.

این نوع پیمانکاران فعالیت های مورد نیاز پرونده را در بخش های مختلف مهندسی، تدارکات، ساختمان و نصب و راه اندازی به عهده دارد.

نحوه اخذ گرید شرکت ها

اخذ گریدمتقاضی پس از مطالعه کلیه آیین نامه های مصوب معاونت راهبردی، می بایست باتوجه به شرایط شرکت اقدام به دریافت پایه و رشته مورد نظر نماید.

در ابتدا باتوجه به فهرست مدارک الصاقی در سایت ساجات (هم چنین ضمیمه در همین صفحه)، مدارک مورد درخواست را آماده کرده و در سایت ساجات شروع به ثبت نام می نماید .

این مرحله شامل 2 قسمت (ثبت نام اولیه و ثبت نام مرحله دوم) می باشد. در مرحله اول شناسه و گذر واژه اول دریافت شده و ثبت نام ابتدایی (ورود اطلاعات اولیه شرکت) انجام می شود و در مرحله دوم پس از تایید معاونت راهبردی و دریافت شناسه و گذرواژه دوم، کلیه اطلاعات شرکت باتوجه به رشته و پایه درخواستی بر روی سایت قرار گرفته و کلیه مدارک در محل های مربوطه و تعریف شده الصاق می گردد .

در نهایت پس از ورود و الصاق اطلاعات و مدارک بطور کامل پرونده جهت بررسی به سازمان مربوطه ارسال می گردد. سازمان مربوطه پس از بررسی پرونده (این بخش ممکن است در چندین مرحله انجام پذیرد)، تأیید آن پرونده الکترونیکی شرکت را به استانداری ارسال کرده و کلیه مدارک به طور فیزیکی توسط استانداری دریافت شده و نسبت به صدور کارتکس شرکت اقدام می نمایند. تمامی مراحل فوق از طریق انجمن نیز انجام می گیرد.

 

شرایط رتبه بندی شرکت یا اخذ گرید

هیئت مدیره امتیازآور اخذ گرید شرکت

1. دارا بودن تحصیلات مربوط دانشگاهی (رشته های تحصیلی مندرج در پیوست آیین نامه) حداقل لیسانس برای مدیر عامل و حداقل دو سوم اعضای هیات مدیره الزامی است.

2. در رابطه با افراد امتیازآور شركتهای پیمانكار موارد زیر باید مد نظر قرار گیرد:

امتیاز اعضای علی البدل هیأت مدیره امتیازآور شركت، با شرایط كاركنان امتیازآور مورد محاسبه قرار می گیرد. (اعضای علی البدل هیئت مدیره در پیمانكاری جزء افراد هیئت مدیره محسوب نمی شوند). هم چنین این موضوع نیز مورد تأكید قرار می گیرد كه افراد “به لحاظ امتیازآور بودن “، صرفاً در یك شركت می توانند امتیازآور باشند.

3.در خصوص موضوع پذیرفتن معافیت تحصیلی افراد به جای كارت وضعیت خدمت در تشخیص صلاحیت شركت های پیمانكاری، این موضوع صرفاً برای اعضای هیأت مدیره شركت (به استثنای مدیر عامل ) مشروط بر اینكه این افراد در راستای استفاده از این امتیاز، تحصیلات خود را در دوره قانونی مقرر طی نمایند بلامانع است .

(البته در صورتی كه شرایط و وضعیت فرد در شركت، با سایر ضوابط و مقررات مربوط از جمله آیین نامه ها و دستورالعمل های تشخیص صلاحیت مغایرتی نداشته باشد).

گواهی صلاحیت کار یا رتبه بندی شرکت

شاید این سوال ذهن شما را به خود مشغول کرده که آیا رتبه بندی شرکت با نام صلاحیت کار تفاوتی دارد؟ در پاسخ باید بگیم خیر هر دوی این موارد یکی هستند و بر اساسآن ها می توان گواهینامه تاییدیه اداره کار را دریافت کنید. حال اگر بخواهید نحوه دریافت گواهی صلاحیت کار را بدانید بهتر است ادامه متن را بخوانید و از نحوه دریافت آن اطلاع کسب کنید.

ابتدایی ترین موردی را که باید بدانید این است که گواهی صلاحیت اداره کار پیمانکار را باید از اداره کار استان خود درخواست کنید

دارا بودن محلی برای شرکت که در همان استان سکونت خودتان باشد امری مهم و ضروری است. موضوع فعالیتتان را نیز باید از قبل مشخص کنید.

اینکه بدانید نحوه دریافت گواهی صلاحیت کار را از کجا شروع کنیم از موارد مهم به حساب می آید زیرا از دوباره کاری های اضافی جلوگیری می کند که خود این مورد باعث پرهیز از هزینه ها و وقت شما خواهد شد.

داشتن شرکت مرکزی ابتدایی ترین مورد است  که باید دارای محیط تجاری باشد. تمامی بازرسی های انجام گرفته برای صلاحیت اداره کار در شعبه مرکزی شرکت انجام می شود.

لیست بیمه یکی دیگر از مواردی است که برای دریافت گواهی صلاحیت کار بادی آن را تحویل اداره کار کنید. همچنین لیست هزینه و دستمزد هرکدام از کارکنان را بر اساس تاییدیه های حسابداری در اختیار داشته باشید.

مدیران و یا اعضای هیئت مدیره باید در کلاس های فنی مرتبط با فعالیت در دوره زمان مشخص شرکت کنند که این دوره برای کارفرمایان و تمامی اعضا امری ضروری است. در کنار سپری کردن دوره های 38 ساعته گواهینامه باید در دوره تخصصی رتبه بندی شرکت نیز شرکت کنید.

با در اختیار داشتن مدارک و اسناد شرکت و شخص مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره و رونوشت از آنها گواهی را در سامانه بارگزاری کرده تا شروع به دریافت گواهی صلاحیت کار کنید.

چنانچه برای دریافت این گواهی با چالش هایی سر راهتان واجه شدید تنها نیاز دارید تلفن را بردارید و با مشاوران و کارشناسان ثبتی بین الملل تماس بگیرید تا ما آسان ترین روش را با صرف هزینه و زمان بسیار اندک در اختیارتان قرار دهیم. منتظر تماس شما هستیم تا راهنمای تخصصی شما در این عرصه باشیم.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها