حق رای شرکا در شرکت

حق رای شرکا در شرکت
حق رای شرکا در شرکت این فرصت را ایجاد می کند تا دارندگان سهام با توجه به میزان سهام یا سهم الشرکه ای که دارند بتوانند در امور شرکت دخالت کنند. حقوق ناشی از رای در تشکیل و تصمیم گیری مجامع عمومی، در برخی موارد تشکیل جلسات و نیز شکایت از مراجع ذی ربط تاثیر گذار است. در زیر نکاتی کارا در این زمینه را به شما ارائه می کنیم.

حق رای بین شرکا در شرکت

حقوق ناشی از رای شرکا در شرکت: «هر یک از شرکاء به نسبت سهمی که در شرکت دارد، دارای حق رأی می باشد، مگر این که اساسنامه ترتیب دیگری مقرر داشته باشد». بدین قرار، نسبت سهم الشرکه هر یک به کل سرمایه شرکت، میزان حق رأی وی را تعیین می کند.

لیکن در این مورد نیز، مانند اکثریت لازم برای تصمیم گیری یا تغییر اساسنامه، مقررات قانون، آمره نیست و اساسنامه می تواند در حق رأی شرکاء، نسبت مذکور را ملحوظ نداشته و در مورد آن ترتیب دیگری را اعمال کند.

مثلاً به همه شرکاء بدون در نظر گرفتن مقدار سهم الشرکه آنها، حق رأی برابر مقرر دارد یا برای احد از آنان، علی رغم داشتن سهم الشرکه کمتر از دیگران، پنجاه درصد آراء را منظور نماید.

«هر یک از شرکاء به نسبت سهمی که در شرکت دارد، دارای حق رأی می باشد، مگر این که اساسنامه ترتیب دیگری مقرر داشته باشد».

بدین قرار، نسبت سهم الشرکه هر یک به کل سرمایه شرکت، میزان حق رأی وی را تعیین می کند. لیکن در این مورد نیز، مانند اکثریت لازم برای تصمیم گیری یا تغییر اساسنامه، مقررات قانون، آمره نیست و اساسنامه می تواند در حق رأی شرکاء، نسبت مذکور را ملحوظ نداشته و در مورد آن ترتیب دیگری را اعمال کند.

حق رأی شرکاء و اکثریت لازم برای اخذ تصمیم در مجامع عمومی در بیشتر شرکت ها تا حدودی مشابه است و برای برخی صلاحیت های قانونی استثنائاتی در قانون وجود دارد.
در راستای اطلاع از وظایف در مجامع عمومی به مقاله مرتیط با آن مراجعه کنید: حق رای در مجامع عمومی
حق رای شرکا در شرکت

قواعد مربوط به حق رأی شرکاء و اکثریت لازم برای اخذ تصمیم

قانون تجارت، در خصوص میزان حق رأی شرکاء شرکت تضامنی یا شرکت نسبی، بیان صریحی ندارد. بنا به قاعده کلی، می توان گفت که حق رأی شرکاء در هر دو شرکت، به نسبت سرمایه آنها  خواهد بود. لیکن شرکت نامه یا اساسنامه می تواند ترتیب دیگری را تعیین کند. مثلاً می تواند به شریکی که سرمایه کمتری دارد، حق رأی بیشتری قایل شود.

قانون تجارت ،درباره اخذ تصمیم شرکاء اکثریتی را مقرر نمی کند. ولی مواردی از قبیل تقویم سهم الشرکه های غیرنقدی، انتقال سهم الشرکه، تبدیل شرکت به شرکت سهامی، انحلال شرکت قبل از موعد را به رضایت همه شرکاء یعنی به اتفاق آراء آنها موکول می نماید.

به طور کلی می توان گفت، جز در  مواردی از جمله  موارد مزبور، که قانون تجارت صریحاً اتفاق آراء شرکاء را لازم دانست، در سایر موارد اخذ تصمیم به اکثریت مطلق آراء شرکاء خواهد بود. در هر حال شرکت نامه یا اساسنامه شرکت تضامنی یا شرکتی نسبی ، می تواند برای موارد اخیر، ترتیبی را که برای اخذ تصمیم لازم می داند، تعیین کند.

5/5 - (1 امتیاز)
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها